Evi Stiphout, masterstudente Geschiedenis liep stage bij het Textielmuseum in Tilburg. Zij deed onderzoek naar de Surinaamse doeken die in de negentiende eeuw door de Leidse katoenmaatschappij werden…
Onderwijs
Wat gebeurde er precies in aanloop naar, en tijdens het Beleg en Ontzet van Leiden? En wat kun je daarvan nu nog zien? Research Masterstudenten geschiedenis Marieke Nolten en Alexander gingen…
Stageopdracht ‘Sporen van Drie Oktober’
Wil jij onderzoek doen naar de geschiedenis van Drie Oktober, het Leids Ontzet?
Dan hebben we voor jou een interessante stagemogelijkheid!
‘Sporen van Drie…
Alexander Nuijten schreef een mooie BA thesis over studentengeweld in Leiden in de 18e eeuw
Wie door Leiden loopt merkt al snel de vele studenten op. Sinds de stichting van de universiteit in 1575…
In 2021 vierde de Pieterskerk zijn 900ste verjaardag. De mooie verhalen uit en over de kerk inspireerden studenten van het college publieksgeschiedenis. Drie van hen, Sam Broere, Stijn Berger en Roy…
In februari ging het project Wie maakt geschiedenis in Transvaal deel 2 van Alicia Schrikker en Ariadne Schmidt start. De Paul Krugerstraat, de President Steinstraat, De Wetstraat, de Reitzstraat,…
Britt Stolk studeert Geschiedenis en deed onderzoek naar Leidse weeskinderen in dient van de VOC en WIC. Ze gebruikte daarvoor kinderbrieven uit het archief van het Heilige Geest- of Arme Wees- en…
Sjoerd Ramackers deed onderzoek naar de ondernemer Daniel van Eijs en ontdekte een verband tussen de Leidse lakennijverheid en slavernij.
Sjoerd transcribeerde voor dit afstudeeronderzoek en als…
Studente geschiedenis Ilse La Brijn liep samen met Márton Biró stage bij de Universiteitsbibliotheek en maakte daar aan de tentoonstelling ‘Keuzes in oorlogstijd’.
De tentoonstelling toont op…
Er werden dit jaar weer mooie scripties geschreven over de Leidse geschiedenis. BAstudent geschiedenis Rik Remmerswaal deed onderzoek naar de schermschool van de Leidse universiteit in de 17e eeuw…
Foto Hans van Ulden, collectie erfgoedleiden.nl
Geschiedenis is ‘de manier waarop een samenleving zich rekenschap geeft van haar verleden’ schreef Johan Huizinga. Geschiedenis is dan ook…
Geschiedenis is ‘de manier waarop een samenleving zich rekenschap geeft van haar verleden’ schreef Johan Huizinga. Geschiedenis is dan ook niet alleen het domein van historici en geschiedenisleraren…
De volkstelling van de Leidse bevolking in 1581 is een belangrijke historische bron vol informatie over beroepen en adressen. Studenten geschiedenis die het hulpvak Oud schrift volgden, hielpen…
Het huishouden is altijd de plaats geweest waar mensen belangrijke beslissingen namen over werk, consumptie en reproductie. De sociale en economische functies van het gezin veranderden in de…