Koloniale en Slavernijgeschiedenis van Leiden en de universiteit
Bron: Details van drie werken van Frans van Mieris de Oude: ‘Femme se peignant, assistée d’un jeune serviteur noir’, Musée du Louvre (detail) | ‘Head of a black woman’, The British Museum | ‘Junge Dame vor dem Spiegel’, Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie (detail).
Nauwe betrokkenheid van de industrie- en universiteitsstad Leiden bij de koloniale en slavernijgeschiedenis lijkt misschien minder evident dan voor havensteden. Toch komt de verwevenheid van de Leidse lokale geschiedenis met de koloniale en slavernij- geschiedenis op verschillende manieren tot uiting. Wat was de betekenis van de koloniale connecties en de slavernij in de stad en samenleving? Als eerste stap richting een antwoord op deze vraag startte het vooronderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van de stad Leiden.
Parallel vindt er vooronderzoek plaaats naar de koloniale en slavernijgeschiedenis van de Leidse universiteit. Hoe positioneerde onze academische gemeenschap zich ten opzichte van een systeem dat mensen van hun vrijheid beroofde? Welke rol heeft de universiteit als onderwijsinstelling ingenomen ten opzichte van kolonialisme en het slavernijsysteem? Hoe kunnen wij het beste omgaan met onze bijzondere collecties?
Lees hier meer over het project en over blogs over de voorlopige resultaten.
Onderzoeksteam: Sjoerd Ramackers, Emma Sow (junior onderzoekers, vooronderzoek stad), Ligia Giay (postdoc - vooronderzoek universiteit), Alicia Schrikker en Ariadne Schmidt (projectleiding)