Wie maakt geschiedenis in Transvaal?

Nieuw project over de geschiedenis van een Leidse buurt
Transvaal

 

Transvaal, de buurt die ligt ingeklemd tussen het centraal station en de Rijn, is een goudmijn voor historici. Herenhuizen langs de Morsweg die werden gebouwd voor de Leidse negentiende eeuwse elite, van wie sommigen hun geld in de suiker op Java hadden verdiend. In de vroege twintigste eeuw werden straten vernoemd naar Afrikaners uit de Boerenoorlog.  Transvaal ademt de koloniale sfeer uit de tijd waarin de buurt ontstond. Maar de nieuwe huizenblokken gebouwd voor de arbeiders van de conservenfabriek De sleutels  representeren de sterk lokale  geschiedenis. De geproduceerde conservenblikken werden naar Nederlands Indië geëxporteerd. In Transvaal  komen op een unieke manier lokale, globale en koloniale geschiedenis samen. Sinds de fabrieken verdwenen veranderde de buurt sterk.  

Hoe kleurt geschiedenis de openbare ruimte in de wijk? Hoe ervaren de bewoners hun buurt? Wat kunnen zij vertellen over de geschiedenis van de buurt? Straatnamen verwijzen naar de koloniale geschiedenis maar wordt de koloniale geschiedenis zichtbaar uit straatnaambordjes, of is meer uitleg vereist?  

In het project  Who makes history? Authority, ownership and remembrance  of the past in a multidimensional Leiden neighbourhood, Transvaal 1860-2025 willen we de veelzijdige geschiedenis van Transvaal in kaart brengen en onderzoeken hoe het verleden herinnerd wordt. Daarbij werken we samen met buurtgenoten.

In Who makes history? doen research trainees Marjolijn Oosting en Felix Kram onder leiding van Ariadne Schmidt en Alicia Schrikker onderzoek naar de Leidse wijk Transvaal.